DE OPDRACHT
Ontwikkel een tot de verbeelding sprekend programma voor de Nationale viering van de Bevrijding op 5 mei 2021.
Jaarlijks herdenken we op 4 mei de Tweede Wereld oorlog en vieren we op 5 mei onze vrijheid. In 2020 was Nederland 75 jaar een vrij land en dat zou groots gevierd worden. De 5 mei-lezing zou dit jaar in de provincie Zuid-Holland plaatsvinden, maar corona gooide roet in het eten. Daarom was dit jaar (2021) de eer opnieuw aan Zuid-Holland als gastprovincie, met als thema ‘Na 75 jaar vrijheid’. In 2020 waren er al diverse activiteiten opgestart om stil te staan bij ’75 jaar vrijheid’. In 2021 werd het project hervat en ben ik aangesteld als een van de 2 projectleiders. Hierin was ik verantwoordelijk voor alle communicatie-aspecten, het bedenken en ontwikkelen van een aantal campagnes en de invulling van de gastrol van de provincie voor de 5 mei-lezing in het Kunstmuseum.
Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwikkelden wij een tot de verbeelding sprekend programma voor de Nationale viering van de Bevrijding op 5 mei 2021.
HET RESULTAAT
Ook dit jaar moesten we creatief zijn, omdat fysieke bijeenkomsten nog niet mogelijk waren. In aanloop naar 5 mei bedacht ik een aantal campagnes, voor verschillende doelgroepen, om stil te staan bij ‘Na 75 jaar vrijheid’ en de gastrol van de Provincie Zuid-Holland.
Verhalen om nooit te vergeten:
Met ‘Verhalen om nooit te vergeten’ riep de provincie Zuid-Holland kinderen op om filmpjes te maken met verhalen van mensen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Dat kon de Tweede Wereldoorlog zijn of een andere oorlog. Het project bracht jong en oud bij elkaar en stimuleerde verbondenheid.
Kinderen bezochten, belden, skypten of appten met hun grootouders of anderens die een oorlog hebben meegemaakt. Ze stelden hen vragen en verfilmden het verhaal. Op deze manier gaan deze verhalen nooit verloren.Want het is belangrijk dat wij van deze verhalen kunnen leren.
Kinderen konden individueel of met hunschool meedoenaan dit initiatief. OBS Ypenburg won hiermee een bezoek van commissaris van de Koning, Jaap Smit. In de klas ging hij met de leerlingen in gesprek over ‘vrijheid’.
Documentaire
In aanloop naar 5 mei liet ik samen met het Kunstmuseum een documentaire maken door Omroep West. Centraal hierin stond: Wat is vrijheid, hoe voelt het en hoe belangrijk is het om die vrijheid te koesteren? Ook doken we dieper in de gastrol van de provincie Zuid-Holland en de geschiedenis van het Kunstmuseum. Een locatie met een symbolische waarde; hier hangt hét schilderij dat de vrijheid symboliseert, de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. In ‘Na 75 jaar vrijheid’ staat de zoektocht naar het gevoel van vrijheid in de provincie Zuid-Holland centraal.
Graffiti
Het provinciehuis onderging op dat momenteen renovatie. Om dit af te schermen staan er diverse schuttingen. Speciaal voor 5 mei lieten we deze schuttingen bespuiten door 15 graffiti artists uit Zuid-Holland. Zij exposeerden op de meer dan 100 meter lange schuttingen diverse uitingen in het thema ‘vrijheid’.
De 5 mei-lezing
De Nationale Viering van de Bevrijding begon op 5 mei in de provincie Zuid-Holland, in het Kunstmuseum in Den Haag. De 5 mei-lezing werd gehouden door bondskanselier Angela Merkel, via een live-verbinding vanuit Berlijn. Een historisch moment!
De 12-jarige Mily Al-Azzazi hield de 5 mei-kinderlezing. Een achttal studenten ging vervolgens met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over vrijheid.
Voor het museum, op een podium in de vijver, verzorgde Ambassadeur van de Vrijheid Davina Michelle een optreden. Aansluitend ontstak Rutte het Bevrijdingsvuur: het startsein voor de (online) activiteiten op 5 mei.